Wijnen & likeuren.

 

Karmelietenwater.

 


http://www.karmel.be/

 

Waarom niet het nuttige en heilzame aan het aangename paren? Een onderwerp als karmelietenwater is soms moeilijk te situeren. We kunnen het als een kruidendrank opvatten of bij de likeuren rangschikken. In werkelijkheid is het gearomatiseerde alcohol op basis van kruidenessences. Aromaís zijn zeer belangrijk in de wijn- en likeurbereiding, dus maar bij de likeuren.

 

De oorspronkelijke bereidingen van heildranken waren allen op basis van alcohol, water of olie of een combinatie van van deze drie elementen.

De directe bereidingswijze kan dus in princiepe altijd terug vallen op het oorspronkelijke kruid. De geurstoffen zijn meestal olieŽn in verschillende graden van vluchtigheid. Het grote probleem is dat elke fractie van zoín mengsel in een bepaalde plant een specifieke oplosbaarheid en geur/smaak heeft. Sommige bestanddelen kunnen giftig zijn en misschien juist daarom wťl of niet gewenst zijn in onze bereiding. De dosering is echter nog een groter probleem. Elke plant van dezelfde soort heeft een verschillende samenstelling naargelang de omstandigheden waarin zij is opgegroeid. Een hele reeks problemen dus waarmee we te maken hebben. We zullen moeten kiezen tussen een zwakkere bereiding, zonder risicoís, op basis van verse of gedroogde plantendelen en een sterke bereiding met gecontroleerde, gedistilleerde essencenses.

Het volgende recept is gebaseerd op gedistilleerde essences.

 

1.Oleo Melissae indicum††††††††††††† 1g

2.Oleo Cinnamoni†††††††††††††††††††††† ††††††††††† 2,4g

3.Oleo Citri (Citroen)††††††††††††††††††††††††††††† 5,7g

4.Oleo Menthae piperitae†††††††††††† 2,4g

5.Oleo Lavendulae††††††††††††††††††††††††††††††††† 2,4g

6.Oleo Mentol††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 17,23g

7.Spiritus 70 vol% ad 1.000g

 

Bespreking van de samenstelling.

 

1. Melisse wordt hier vooral gebruikt om zijn krampstillende werking.

2. Kaneel is een maagmiddel dat de spijsvertering bevordert. Het helpt ook bij diarree door de zure ingrediŽnten.

3. Citroenessence heeft een opwekkende en ontsmettende werking.

4. Pepermunt heeft een krampstillende, wormverdrijvende en versterkende werking.

5.Lavendelolie werktbloedvatverwijdend in lage doses en bloedvatvernauwend in hoge doses. Bij het verdampen van de alcohol verhoogt de concentratie zodat bij uitwendig gebruik vooral de bloedvatvernauwende eigenschap naar boven komt.

6. Mentol is muntolie gewonnen uit de Hertsmunt, Menthalongifolia en de Watermunt, Mentha aquatica. Deze olie gelijkt inzake geur en eigenschappen goed op de pepermunt.

 

Wie Karmelietenwater wil samenstellen op basis van planten zal volgende delen moeten laten trekken op 1 liter alcohol van 70vol%:

 

20 g Citroenmelisse (vers)

3 takjes kaneel (gedroogd)

de schil van 3 citroenen (vers)

50g pepermunt (vers)

20g lavendelbloemen (vers) ; 10 g gedroogd

150g watermunt (vers)

 

De verse Pepermunt kan vervangen worden door Watermunt, waarvan het een hybride is. 30g gedroogde munt kunnen alle munt vervangen.

 

De eigenschappen van Karmelietenwater.

 

Door zijn samenstelling heeft het vooral uitwerking opde spijsverteringsorganen. De vasthoudende eigenschappen van de munt is een uitstekend middel tegen braken. De zure en prikkelende elementen van kaneel en citroen bevorderen de vertering. De lavendel heeft een verdovende en ontsmettende eigenschap, terwijl de citroenmelisse krampen te lijf gaan en kalmerend werkt op de zenuwen, in de eerste plaats op deze van de maag.

Bij uitwendig gebruik treedt vooral de verfrissende werking van de munt naar voor. De lavendel doet de aders eerst openen en daarna samentrekken waardoor zwellingen (van insectenbeten en lichte verstuikingen) verminderen. Bij rugklachten kan het dus eerst een verlichting en daarna verergering van de pijn veroorzaken. De Citroenmelisse werkt dat tegen en heeft feitelijk ook een tegengestelde werking van de Munt.

Karmelietenwater is een huismiddel en moet binnen deze beperking gebruikt worden.

Een flesje en enkele suikerklontjes in de wagen kunnen soms helpen tegen reisziekte. De bestuurder moet eraan denken dat het alcohol is.

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Eric.