Ginkgo biloba.

Japanse Noteboom.

 


Algemeen.

 

Feitelijk zouden zouden we kunnen spreken van “een boom in de straat” of “een boom in een pot”. De Ginkgo biloba werd onder de aandacht gebracht door bonsai-fanaten , die er prachtige stukken mee scheppen. Ook in de siertuinen is de plant een prachtig orgelpunt: hij laat zich gemakkelijk snoeien en is zeer resistent. Deze laatste eigenschap wordt vooral op prijs gesteld door de openbare besturen, die hem of haar, het is immers een tweehuizige boom, een plaats toebedelen langs de openbare weg.

Deze boom wordt een levend fossiel genoemd. Zijn resten werden aangetroffen in steenkoollagen die 250 miljoen jaar geleden werden gevormd. Hij heeft de moeilijkste omstandigheden in de loop der tijden overleefd en is de enige overlevende van een ganse familie. Hij is tweehuizig met groene katjes op de mannelijke boom en gesteelde knopjes op de vrouwelijke uitgave.

De Ginkgo biloba (tweelobbig) kreeg zijn naam vanwege zijn tweelobbig blad. Dat is geen toeval want hij/zij is een overgangsvorm van de primitieve naaldboom naar de bladdragende boom. De familienaam Ginkgo kreeg hij van de Chinezen “yin kuo”, de zilveren vrucht. Hij overleefde er de komst van de mens door de tuinen van tempels en paleizen te versieren.

Ook op gebied van voortplanting is deze boom een unicum. De bevruchtig gebeurt via vrij zwemmende mannelijke zaadcellen die via een waterfilm de vrouwelijke eicellen bereiken en bevruchten, een methode die ook de varens gebruiken. Geen wonder dat de Chinezen dit buitenbeentje een aparte plaats toewezen in hun tuinen.

De kersachtige eetbare vruchten rijpen goudgeel en hebben een wrang vruchtvlees. Zij sieren de boom nog enige tijd na de bladval.

De mannelijke exemplaren hebben eerder opgaande takken, de vrouwelijk laten de takken meer hangen, een manier om het geslacht van de jonge bomen te raden.

De boom werd “ontdekt” door de botanicus Kaempfer (1631-1719) en naar onze streken gebracht in 1735 , in Utrecht, waar het eerste exemplaar uitgegroeid is tot een statige boom. Een mannelijk exemplaar in Leiden uit 1785 kreeg in 1935 enkele vrouwelijke enten geplaatst. De enige overlevende ent leverde in 1970 haar eerste vruchten. Alleen vruchten uit warme streken blijken kiemkracht te bezitten.

De zaden moeten een jaar gestratificeerd worden (bewaard onder vochtig zand op lage temperatuur, om de omzetting van zetmeel naar suikers mogelijk te maken)

De boom wordt meer dan dertig meter hoog en ....duizenden jaren oud.

Op de menselijke tijdsschaal is deze boom inderdaad duizelingwekkend.

Natuurlijk zocht de mens naar “estetische” vormen van de boom. Hij creëerde  verschillende cultuurvormen.

Naar vorm:

- Fastigiata :       zuilvormig

- Mayfield:         smal

- Pendula:          hangend

Naar kleur:

- Aurea: geel

- Variegata:        witbont

- Laciniata:         ingesneden

- Chazuki:          bebladerde vruchten

Deze vormen zijn allen klonen , die worden geënt op de oervorm.

 

 

Ook info op:

http://www.xs4all.nl/~kwanten/

 

In de tuin en langs de straten.

 

Door zijn sterke weerstand is deze boom uitstekend geschikt om langs de openbare weg te worden aangeplant. Hij overleeft de meest vervuilende omstandigheden. Jammer genoeg is zij lichte hout niet bruikbaar in de industrie, zoniet ware hij een goede oplossing om het houtareaal uit te breiden in vervuilde streken. Hij kan er echter wel de omgeving opbeuren met zijn lichtgroene verschijning.

Als volwassen boom is hij te omvangrijk om in de tuin te houden. Hij is echter gemakkelijk binnen de maten te houden en verdraagt zeer goed snoei. Dit maakt hem geliefd bij bonsai-liefhebbers.

 

Geneeskrachtige eigenschappen.

 

De boeddhisten noemen de Ginkgo “de boom van de kennis”.

Deze benaming is helemaal terecht gekozen. Hij bevat immers flavonendie een regelende werking hebben op de vloeibaarheid van het bloed. Als verre verwant van de naaldbomen bevat hij ook enkele soorten terpenten die vrije radicalen te lijf gaan. Zij helpen hem trouwens ook de vervuilde atmosfeer van de Amerikaanse steden te overleven, waar hij zeer frequent wordt aangeplant.

Bij het ouder worden verhoogt de viscositeit van de lichaamsvochten. Dit betreft zowel de slijmen tussen de gewrichten, in prostaat en longen als het bloed. Dit leidt tot een verstrammen van de gewrichten, het uitdrogen van de klieren en vermindering van de doorbloeding, met alle gevolgen vandien. De stoffen uit de Ginkgo helpen deze lichaamsvochten weer vloeibaarder te maken. De gevolgen zijn soms spectaculair, vooral bij oudere mensen. Jongeren, die normaal gezien op dat vlak geen problemen hebben, hebben er enkel baat bij in extreme omstandigheden zoals bij blokperioden. De lichte verhoging van de bloeddoorstroming vergemakkelijkt het denkwerk en vergroot het geheugen.

De Ginkgoflavonglycosides blijken immers een beter herinneringsvermogen te geven. De meest werkzame dosis zou bij de 24% oplossingen liggen.

De metafysische werking van Ginkgo ligt in het materialiserende denken, het “logischer” maken van de denkstramienen, het “terug met de voeten op de grond” brengen. Ook hier vinden we dus een verhoging van het korte-termijngeheugen terug.

Preventief werkt de Ginkgo tegen verouderingsverschijnselen via de verbeterde bloeddoorstroming in en om de de hersenen en de in de kransslagaders (perifere en cerebrale circilatie). Alle weefsels krijgen een verbeterde doorbloeding.

Alle vormen van verwarring, verminderd oriëntatievermogen, verminderde waakzaamheid, worden gunstig beïnvloed door Ginkgo.

Indirect geeft het ook een grotere zuurstoftoevoer zodat we kunnen stellen dat aandoeningen die daarmee verband houden zoals angina, spataders en aambeien gunstig worden beïnvloed. Ginkgo grijpt in op een kritisch punt waardoor de algemene toestand verbetert.

Er is een uitgesproken werking vastgesteld op de plaatjes-aggregatie en de viscositeit van het bloed. Daardoor voorkomt het klontervorming (trombi) en vermindert alle risico’s die daarmee verband houden zoals hartinfarct en hersentrombose.

Ginkgo beschermt de bloedvaten rechtstreeks door ze soepel te houden.

 

Als hulpmiddel.

Wie het middel wil gebruiken doet er best aan het zich in een apoteek of gespecialiseerde winkel aan te schaffen. De genormaliseerde vorm voor extracten bevat 24% ginkgoflavon-glycosides en 6% terpenten (vluchtige oliën). Let er dus op dat preparaten tenminste deze hoeveelheden bevatten.

Er bestaan ook capsules met gemalen bladeren. Daarvan mogen 2x2 eenheden per dag worden ingenomen. Zij bevatten slechts 0,5% flavonoïden. De terpenten belopen 0,1 tot 0,2%.

Wie er zelf wil tegen aangaan en zijn Ginkgo biloba wil kaalplukken gaat aan de slag in de late lente, begin van de zomer. De bladeren worden geplukt wanneer zij een paar dagen open zijn. Zij worden niet gewassen om de resten van de knopharsen niet te verliezen.

De bladeren drogen in de schaduw en zo gauw mogelijk luchtdicht afsluiten.

De bladeren worden fijngestampt en gemengd in honig of (vlierbessen)siroop. We berekenen de porties zodanig dat we per dag ongeveer 500mg innemen verdeeld over twee porties: 250mg  s’ morgens een kwartier vóór het ontbijt en 250mg een half uur voor het slapen gaan. Vergeet achteraf niet de suiker van rond de tanden te poetsen!

Met volgend product behaalde ik zeer goede resultaten:

http://www.vitaminstore.nl/vitaminen/765/Bio-Biloba/

Naar verluidt kan Ginkgo biloba de lever belasten, wat niet abnormaal is voor een product dat de vrije radicalen en toxines ui het lichaam verdrijft. Wat voorzichtigheid dus in geval van zwakke lever. In deze optiek kan het bij gebruik tijdens de aanvang aanleiding geven tot ontwenningsverschijnselen en tijdelijke vermoeidheid.

Gebruikt samen met 2x 2000mg sojalecithine per dag op dezelfde tijdstippen geeft het na een paar dagen ongelooflijke resultaten, zeker als men met behulp van de lecithine per dag gelijktijdig 1 gram (dosis voor volwassene) levertraan per dag inneemt. Het is ook uitstekend tijdens de blok voor studenten (met vetrijk hamburger-friet-regime) en voor wie er mee te maken heeft: deze combinatie mildert dislexie en doet het zelfs tijdelijk verdwijnen en brengt de slachtoffers van verdovingen, citostatica en cerebro-spinale bestralingen terug op peil.

 

Eric.