Een kruid in de tuin.

 

Gewone middelen met grote gevolgen.

 


Sommige voedingsstoffen zijn onmisbaar voor het evenwicht van onze stofwisseling, denken we maar aan vitaminen en de elementaire eiwitten. Het probleem ligt in het feit dat ons lichaam wel veel doch niet alle stoffen die het nodig heeft kan opbouwen uit de voeding die we opnemen.

Waar vroeger de aandacht vooral gericht werd op tekorten in de voeding gaat door de nieuwe inzichten steeds aandacht uit naar de systemen waardoor ze ten nutte kan gemaakt worden. Men is langzamerhand tot het besluit gekomen dat de kettingreactie, die het levend organisme is, moet worden bijgestuurd om bepaalde tekortkomingen op te heffen. Deze tekortkomingen liggen nog steeds hoofdzakelijk op het materiële vlak, doch er worden steeds meer (bijna) levende stoffen gebruikt inplaats van mineralen en synthetische stoffen. Deze aanpak ligt de mensen beter en heeft ook steeds mijn voorkeur weggedragen. Alvorens bepaalde methoden een algemene bekendheid krijgen, omdat ze zo effectief zijn, wil ik als samensteller ervan ze in ons maandblad publiceren. Ze zijn misschien niet zo openbarend, ze werken en zullen daarom veel vaders krijgen.

Hier wil ik enkele zaken, in een gewone taal, bespreken in verband met het geheugen.

 

Geheugenstoornissen.

 

Het zijn niet alleen de ouder wordende mensen die problemen kunnen krijgen met het geheugen. Studenten kunnen vaak een gezond steuntje gebruiken.

Ook overdaad aan alcohol en nicotine doen onze herinneringen ongrijpbaar worden. In normale omstandigheden duurt het tot tien jaar eer een aangetast geheugen (door alcohol of andere “drugs” zoals geneesmiddelen) terug “normaal” gaat functionneren. Deze zeer reactieve en /of uitdrogende stoffen vernietigen immers de choline en bezetten de receptoren , de stopcontacten, tussen de uitlopers van de hersencellen.

De choline is het hoofdbestanddeel van de hersenen. Het is een soort vet waarin veel fosfor zit verwerkt. Diezelfde stof vinden we terug in lecithine zoals die voorradig is in een rauwe eierdooier. De meeste zuivere lecithine wordt gewonnen uit soyabonen. Recent was er nog een rel tussen de Zwitserse chocoladeproducenten en hun Duitse leveranciers omdat er geen zekerheid over bestond dat de geleverde lecithine afkomstig was van niet gemanipuleerde soja. Er werd vijfhonderd ton chocolade uit circulatie genomen (die zal wel op de markt komen). De lecithine wordt gebruikt om chocolade te emulgeren, het vet met het waterte mengen. Met de lecithine uit de eierdooier binden we water en olie tot mayonnaise.

Lecithine is een van de zeldzame stoffen die gemakkelijk door de hersenbarrière breekt. Zij wordt er bijna integraal gebruikt na omzetting tot choline. Daardoor is het ook een goed transportmiddel om andere stoffen in de hersenen te smokkelen.

Ginkgopoeder of -extract bezit als eigenschap dat het de vrije radicalen vernietigt. Het ruimt de aggressieve stoffen op die we met voedsel, drank en lucht binnenkrijgen. Daardoor heeft het onder andere op de hersenfunctie een zeer gunstige uitwerking. De herstellingsprocessen worden in vijftigvoudig tempo uitgevoerd. Daarom wordt hij toegediend aan dement wordende ouderen.

Het probleem zit hem echter in het ter plaatse krijgen van de stof en hier komt de lecithine ons ter hulp. Zij helpt de ginkgo binnensmokkelen in de hersenen waar hij zijn werk kan doen. De choline is meteen ter plaatse om de gaten op een goede manier in te vullen.

Dagelijks 3gram lecithine en 500mg ginkgo volstaan ruimschoots om prachtige resultaten te verkrijgen. Uitstekend voor studenten en mensen met slopend (computer)werk.

Waarom wachten tot de “symptomen” zichbaar worden?

 

Dislexie.

 

Dit is een erfelijk gebrek waar bepaalde vetzuren niet kunnen worden aangemaakt door het lichaam. Het gevolg is dat mensen met dislexie geen lettergroepen kunnen herkennen en dus moeilijk kunnen lezen. Dit heeft niets met intelligentie te maken, doch een geniale analfabeet is toch ook niet alles.

Het probleem zit hem dus in de de hersenen. Reeds lang is geweten dat levertraan de stoffen bevat die deze mensen missen, doch zij geraken moeilijk door de hersenbarrière.

Omdat twee van mijn collega’s in hun huisgezin met een dergelijk probleem geconfronteerd zijn, raadde ik hen aan een combinatie van levertraan met ginkgo en sojalecithine uit te testen.


De resultaten waren reeds na tien dagen verbluffend.

Een vijftienjarig meisje zag haar cijfers voor Frans stijgen van een drie tot negen. Voor wiskunde, waar ze tevoren reeds tevreden was met een zes steeg de uitslag tot negen en een half.

Opmerkelijker nog was een andere reactie. Het meisje is gewoon enorm te moeten werken voor zeer povere resultaten. Nu opperde zij de wens om zo snel mogelijk examen te mogen doen, want zoiets had zij nog nooit meegemaakt.

Zij voelde zich de eerste dagen wat “raar”, precies alsof de wereld veranderd was. Het moet waarschijnlijk een eigenaardig gevoel geven plots een hele reeks samenhangen te ontdekken waar men vroeger aan voorbij ging.

Het kind werd ook kalmer en minder vlug geïrriteerd. Toch werd zij actiever en minder “lui”.

Het andere geval betrof een jongeman van drieëntwintig. Hij is reeds tewerkgesteld en de resultaten zijn dus minder te meten. Toch verklaard hij “gemakkelijker” te leven.

Het enige gevaar bij deze aanvullende voedig ligt in een overdosis aan vitamine A en D uit de levertraan; deze stoffen zijn vetoplosbaar en hopen zich op in het lichaam. Het is aangeraden niet meer dan 1g levertraan per dag te nemen.

Daarbij komen we dus op de volgende hoeveelheden:

* 1 gelule van 1g levertraan bij het eten

 ‘s morgens of ‘s avonds;

* minimum 2 x 1200mg lecithine ‘s morgens en             ‘s avonds voor het slapen gaan;

* 2 x 1gelule ginkgopoeder ‘ s morgens en

 ‘s avonds voor het slapen gaan.

 

Spreek er in elk geval je dokter van!

 

Gewrichtsontsteking.

 

Gewrichtsontstekingen zijn over het algemeen zeer pijnlijk. Er wordt meestal naar pijnstillers gegrepen en de artsen zijn over het algemeen nogal gul met cortisone.

Wie een struik zwarte bessen in zijn tuin heeft kan mischien het volgende eens proberen.

In de ochtendgloren plukken we een ruime portie nieuwe knoppen van onze struik. Zijn we reeds later op het seizoen dan snoeien we de plant wat terug, pukken er de bladeren af en dwingen hem nieuwe knoppen te vormen.

Deze knoppen hakken we fijn en mengen daarvan twee koffielepels in een beetje confituur om ze in te nemen. Kauwen kan zeker geen kwaad.

We herhalen dat driemaal per dag.

De rest van onze oogst laten we in zijn geheel drogen op een belommerde plek en we bewaren het kruid in een gesloten glazen pot.

De gedroogde kruiden maken we fijn en nemen ze in op dezelfde manier als de verse.

 

Slijmen, bronchitis, reuma.

 

Hiervoor mengen we drie verschillen zaken uit onze tuin:

* mierikwortel;

* vlierbesensap;

* jeneverbessen;

* graanjenever van 30°, niet uit onze tuin.

 

De Mierikwortel maakt slijmen vloeibaar en verwijdert daardoor de meeste microben. Ook de gewrichten smeert hij. Het grote voordeel van Mierikwortel is dat de slijmvliezen er niet van uitdrogen, wat veel andere kruiden wel doen. De sinussen worden grondig gereinigd. Een verkoudheid zal dus niet noodzakelijk sneller voorbij zijn, doch de volgende zal zeker minder vat op ons krijgen.

Het vliebessensap bevat de lonprotectiefactor en helpt daarmee ons lichaam zichzelf te te verdedigen tegen aanvallen op onze luchtwegen en slijmvliezen.

De jeneverbessen zijn licht waterafdrijvend en bloedzuiverend. Zij verdrijven al de giftige stoffen uit ons lichaam.

 

De bereiding:

 

- rasp een flinke Mierikwortel zeer grof in een glas van 250ml tot het vol is zonder an te drukken;

- kneus een soeplepel droge jeneverbessen en meng ze in de pot;

- oversop met jenever van 30° (zeker niet sterker);

- laat een week staan en schud elke dag;

- giet het aftreksel in een fles van ½ liter en vul bij met vlierbessensap.

 

Neem elke dag 2 tot vier koffielepels van de bereiding en zeker ‘s morgens voor het ontbijt

en ‘s avonds voor het slapen gaan. Het is beter ge bereiding uit te slurpen dan gewoon naar binnen te kieperen. Bij zwangerschap de jeneverbessen tot de helft herleiden.

 

Ingeval de maag gevoelig wordt veminder of stop, doch kijk eens goed na of je voeding niet te agressief is. Slechte wijn en charcuterie kunnen onder andere de oorzaak zijn.

Door het elexir wordt het slijm verdund en kunnen de bijtende stoffen gemakkelijker de maagwand irriteren.

Eric Callebaut.